Lexus IS Forum banner

1 - 20 of 181 Posts

·
Registered
Joined
·
6,571 Posts
Great idea. This should be helpful for the numerous CEL threads we get every week.
 

·
Registered
Joined
·
132 Posts
I might as well start then lol...I just pulled the codes from my car and I get the codes p0110 and p0430. Would this be the o2 sensor or am I looking at the cat as well?
 

·
Ninja?
Joined
·
16,050 Posts
Discussion Starter #5
PO110 seems to be your Air Fuel Metering.. that would point me (i would think) to the MAF sensor. You may have to clean that out, and the worst case would be to replace it ($150)

PO430 is catalytic convertor failure.. which means you'll probably have to get a new cat.
 

·
Registered
Joined
·
132 Posts
Thanks for the assist, I found out that besides my MAF sensor being dirty, my alternator gave out so I replaced it too and it seems to have gotten rid of my CEL codes period. I have a feeling though I'm going to have to replace the battery as well since it is getting up there in age.
 

·
Registered
Joined
·
80 Posts
Help, I failed emissions!

I have an 2004 IS with 80k miles and I have 4!!! error codes! I am in a slump right now and don't can't afford a high bill to get all of these fixed. I need a good solution on the best steps to approach to get this fixed, asap. Do I need to go to a shop and pay them to run a scan? please help guys:confused:

Error Codes
P0154- no circuit activity detected
P0430- catalyst efficiency below threshold-bank 2
P2127- AF sensor signal stuck lean 21
P0153- circuit slow response
 

·
Banned
Joined
·
12,268 Posts
Just noticed it James. Great sticky.
 

·
Moderator
Joined
·
23,115 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
p1349 code mechanic trouble

hi, ive got an 02 IS auto

i had error code p1349, took the car to the mechanic and they told me my vvt solenoid needed to be replaced so i had them do that along with some other work (timing belt, water pump)

picked the car up and 20 miles later the same code came up

took the car back in and they said they had put the solenoid in incorrectly which took them all day to fix and then they took half of the next day to fix the timing

picked the car up and 2 miles later the same code came up

took the car back and they have it now and are still working on it

Are there other areas they should be checking out for p1349?
Could the CEL be malfunctioning and should they be able to figure that out easily?

Any help is appreciated and let me know if I should provide more info. thanks
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
hi, ive got an 02 IS auto

i had error code p1349, took the car to the mechanic and they told me my vvt solenoid needed to be replaced so i had them do that along with some other work (timing belt, water pump)

picked the car up and 20 miles later the same code came up

took the car back in and they said they had put the solenoid in incorrectly which took them all day to fix and then they took half of the next day to fix the timing

picked the car up and 2 miles later the same code came up

took the car back and they have it now and are still working on it

Are there other areas they should be checking out for p1349?
Could the CEL be malfunctioning and should they be able to figure that out easily?

Any help is appreciated and let me know if I should provide more info. thanks
first of all how do you put a vvt actuator in backwards? and fix the timing? this is an INTERFERENCE motor, if the timings off you got bent valves, sometimes if your oil does not show up on the dipstick or your motor is sludged your vvt actuator wont work because its not getting oil pressure,

did it idle rough?
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
first of all how do you put a vvt actuator in backwards? and fix the timing? this is a NON INTERFERENCE motor, if the timings off you got bent valves, sometimes if your oil does not show up on the dipstick or your motor is sludged your vvt actuator wont work because its not getting oil pressure,

did it idle rough?
im not sure how they messed up the first install, he said it would take a couple hours and it ended up taking all day...then he called and said they wanted to fix the timing, because when they took it out it seemed a little off

when i picked it up after they fixed all that it was driving smooth for the first two miles and then the CEL popped up again

it doesnt and hasnt idled rough but hesitates sometimes on initial acceleration

My main question is...should this part have been the first option to replace for this code or are there other things to check and could there be electrical issues as well.

thanks again
 

·
truth versions only
Joined
·
4,704 Posts
first of all how do you put a vvt actuator in backwards? and fix the timing? this is a NON INTERFERENCE motor, if the timings off you got bent valves, sometimes if your oil does not show up on the dipstick or your motor is sludged your vvt actuator wont work because its not getting oil pressure,

did it idle rough?
Non interference motor means it will not bend valves when the cam timing is off.
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
im not sure how they messed up the first install, he said it would take a couple hours and it ended up taking all day...then he called and said they wanted to fix the timing, because when they took it out it seemed a little off

when i picked it up after they fixed all that it was driving smooth for the first two miles and then the CEL popped up again

it doesnt and hasnt idled rough but hesitates sometimes on initial acceleration

My main question is...should this part have been the first option to replace for this code or are there other things to check and could there be electrical issues as well.

thanks again

i would either replace or clean your MAF sensor, sounds like you got a bad one, usually replacing the MAF and resetting the computer and/or unplugging the negative post to the battery for 5 minutes or so will reset the computer, i havent seen an actuator actually go out on an is300, the main lexus i see get vvt-i actuators are the RX300's, usually only based upon their design and lack of regular oil changes, they shouldnt touch the timing, if its off, your motor is gonna let you know haha, trust me
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
i would either replace or clean your MAF sensor, sounds like you got a bad one, usually replacing the MAF and resetting the computer and/or unplugging the negative post to the battery for 5 minutes or so will reset the computer, i havent seen an actuator actually go out on an is300, the main lexus i see get vvt-i actuators are the RX300's, usually only based upon their design and lack of regular oil changes, they shouldnt touch the timing, if its off, your motor is gonna let you know haha, trust me


ok, so got a call back today, they finally figured out the solenoid wasnt the issue...

apparently the last owner didnt change the oil regularly and the broken down oil created a varnish inside of my engine that was building up on the new solenoid and blocking it, setting off the CEL...

they suggested trying synthetic oil and BG MOA (which they put in my car)
and other than that the next step would be replacing the engine if all else fails

at this point im going to try these smaller solutions and keep driving the car and try to get it past emissions since they said this problem will only effect high end performance until the engine just goes completely and id be at the same point as i am now (as far as replacing the engine goes)

any suggestions for solutions or good extended vehicle warrantys that would cover this?
 
1 - 20 of 181 Posts
Top