Not going into gear - Lexus IS Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 35 (permalink) Old 10-27-2013, 08:05 PM Thread Starter
Frequenter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Beltsville,MD
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
Not going into gear

Hi all, so I just bought a 2001 IS300, everything for the most part is fine...BUT..it doesn't go into gear. I have park and neutral but no forward gears and no reverse. When I put it in gear it just revs and nothing happens..except the cel comes on. The code says speed sensor A. I replaced it but it still come up and it still doesn't move. I wish I knew who owned it before the guy I bought it from to get more info about the history of it. But I would appreciate it if someone on here would possibly be able to give me a hand. I absolutely love the IS so I really want to get her running.

2001 IS300
E-Shift
SPECTRA BLUE MICA
LSD
Alucard13 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 35 (permalink) Old 10-27-2013, 10:53 PM
Lurker
 
Join Date: Oct 2013
Location: Spokane, Washington
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
           
Did you check the fluid level? What is the condition of the fluid?

02 IS300 GGP M/T
A few bolt ons that make her sit low, look and sound nice, and go faster
robinson7584 is offline  
post #3 of 35 (permalink) Old 10-27-2013, 11:58 PM Thread Starter
Frequenter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Beltsville,MD
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
Fluid is a nice bright red as it should be. no metal fragments or shavings in trans pan at all.
Alucard13 is offline  
 
post #4 of 35 (permalink) Old 10-28-2013, 03:42 AM
Immortal
 
Join Date: Aug 2009
Location: Pittsbugh PA
Posts: 19,540
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Quoted: 78 Post(s)
           
What happens when you put it in 2L or L? Does Eshift work? If no to both of them then I would say you most likely have a mechanical issue with either your shift solenoids(which would usually throw a code) or maybe torque converter and I would most likely seek a transmission shop that's reputable and deals with our A650E. One of my main questions was fluid level too, just to be clear, are you checking it when you should in park/in idle? Testing it off will give different results.

'02 IS300 MSM LSD
jasonm4 is offline  
post #5 of 35 (permalink) Old 11-17-2013, 09:05 AM Thread Starter
Frequenter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Beltsville,MD
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
Sorry for the late response, I put new fluid in, its the correct amount and type as well. In regards to what jasonm4 said, putting it in 2l or l does the same thing. I put it in any forward gear or reverse it just does nothing. I can put it in drive or reverse and i can push it as if it is neutral. Also there are no codes in regards to the shift solenoids.

2001 IS300
E-Shift
Spectra Blue Mica
LSD
Tein CS V2.0 w/ EDFC
Greddy EMU
Alucard13 is offline  
post #6 of 35 (permalink) Old 11-17-2013, 01:12 PM
Fiend
 
Join Date: Nov 2012
Location: New Zealand
Posts: 496
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 125 Post(s)
           
When you changed fluids did you just dump it out the pan, or do a proper flush from the hose?

I'm no expert on trannys but was just thinking if from the hose then you know the pump is working, then I would doubt it is a torque converter issue as they typically wear creating more slip. If not then as mentioned would be time to look at the solenoids, I assume they have rubber seals or diaphragms that might need replacing, maybe even a broken spring behind it. Not sure about the fluid pump itself though.

Is the ECU throwing any other codes?
Did you do an ECU reset after changing the sensor to see if it clears and shows a different code?

I assume you are using a proper code reader an not the pin jump to find the codes and errors right?


Sent from AutoGuide.com Free App

2001 Altezza Gita JCE10
Pnut00 is online now  
post #7 of 35 (permalink) Old 11-17-2013, 06:55 PM Thread Starter
Frequenter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Beltsville,MD
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
I drained it from the pan and then refilled it. The only other code that I get is for my front driver wheel abs, but that is because the sensor is bad but I should be able to go into gear. Also my trac light is flashing even after i clear the code (p0500 speed sensor) using my scan tool. I am tempted to get a new trans which is doable but I want to make sure that is what the problem is before I spend the money.

2001 IS300
E-Shift
Spectra Blue Mica
LSD
Tein CS V2.0 w/ EDFC
Greddy EMU
Alucard13 is offline  
post #8 of 35 (permalink) Old 11-18-2013, 02:15 PM
Lurker
 
Join Date: Oct 2013
Location: Spokane, Washington
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
           
im not an expert with our automatic transmission as i have a manual. My suggestion would be to set your ebrake and have someone switch between all the gears and look at your transmission linkage or solenoid to see if it is moving/actuating. typically transmissions dont just go out, they give you warning. My money would be on the linkage or actuator. Hope this helps and good luck

02 IS300 GGP M/T
A few bolt ons that make her sit low, look and sound nice, and go faster
robinson7584 is offline  
post #9 of 35 (permalink) Old 11-19-2013, 12:03 PM Thread Starter
Frequenter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Beltsville,MD
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
The linkage is fine and I don't have any codes about the solenoids or anything pertaining to the transmission. The guy I bought it from said he was driving along and all of a sudden the car shut off. He pulled over it started back up but it wouldn't go into gear.

Sent from AutoGuide.com Free App

2001 IS300
E-Shift
Spectra Blue Mica
LSD
Tein CS V2.0 w/ EDFC
Greddy EMU
Alucard13 is offline  
post #10 of 35 (permalink) Old 11-19-2013, 02:38 PM
Lurker
 
Join Date: Oct 2013
Location: Spokane, Washington
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
           
Sounds to me like an electrical problem, not the actual transmission. You might need to break down and take it to a transmission shop. Most shops will diagnose it, give you a quote, and let you know whats wrong for not too much money. once you know whats wrong you might be able to fix it yourself and save some $$$$

02 IS300 GGP M/T
A few bolt ons that make her sit low, look and sound nice, and go faster
robinson7584 is offline  
post #11 of 35 (permalink) Old 11-19-2013, 05:12 PM
Immortal
 
Join Date: Aug 2009
Location: Pittsbugh PA
Posts: 19,540
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Quoted: 78 Post(s)
           
What are your current active and pending DTC's? The transmission is pretty sensitive when it comes to the solenoids so if the output shaft is not reading what it should then it may be a mechanical issue. May be an issue with your lock solenoid(mechanically).

'02 IS300 MSM LSD
jasonm4 is offline  
post #12 of 35 (permalink) Old 11-22-2013, 06:21 PM Thread Starter
Frequenter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Beltsville,MD
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
The only codes I have are about the abs. In regards to the lock solenoid..... what does it do? Sorry if I come across kinda newbish, it's just I didn't realize how complicated a automatic transmission is.

Sent from AutoGuide.com Free App

2001 IS300
E-Shift
Spectra Blue Mica
LSD
Tein CS V2.0 w/ EDFC
Greddy EMU
Alucard13 is offline  
post #13 of 35 (permalink) Old 11-22-2013, 08:50 PM
Immortal
 
Join Date: Aug 2009
Location: Pittsbugh PA
Posts: 19,540
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Quoted: 78 Post(s)
           
You have upshift and downshift solenoids that engage when one of the four gear solenoids engage. It's all done by solenoids and gears as well as the torque convertor. A problem with one of them will usually throw a CEL.

'02 IS300 MSM LSD
jasonm4 is offline  
post #14 of 35 (permalink) Old 11-23-2013, 09:46 AM Thread Starter
Frequenter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Beltsville,MD
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
Hmmm..so if it is the lock solenoid, shouldnt I get a code on my scan tool? Do you know the symptoms of a bad lock solenoid?

Sent from AutoGuide.com Free App

2001 IS300
E-Shift
Spectra Blue Mica
LSD
Tein CS V2.0 w/ EDFC
Greddy EMU
Alucard13 is offline  
post #15 of 35 (permalink) Old 11-23-2013, 09:53 AM
Immortal
 
Join Date: Aug 2009
Location: Pittsbugh PA
Posts: 19,540
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Quoted: 78 Post(s)
           
If it was electrical or it detected a fault I would think it would throw a CEL. Since the linkage is fine I'm wondering if your transmission is even trying to engage. You have scanned the car, even with the CEL off(pending dtc's won't always illuminate the CEL)?

'02 IS300 MSM LSD
jasonm4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lexus IS Forum > Lexus IS > Basic Help & Repair

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Lexus IS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. If your address is invalid, you will likely lose access to the site.

Email Address:
OR

Log-in











Current users viewing this Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Auto trans 4th gear & 5th gear Intensa Lex General Discussion 27 03-15-2013 05:42 PM
Some Say He's Tiff Needell: Fifth Gear host back at Top Gear to fill in for The Stig? -=Hot|Ice=- The Garage 2 12-22-2010 10:20 PM
Pagani Zonda F on 5th Gear & Top Gear EricK The Garage 3 04-12-2007 05:28 AM
Top Gear & 5th Gear Torrents mr. haison The Garage 1 12-21-2004 06:08 AM
3rd gear AUTO dyno, what was the method of holding in gear? Fig Go Faster 10 04-06-2004 03:10 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome