cel p0440 x2, p0446.. wat do i do? - Lexus IS Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 (permalink) Old 12-01-2009, 05:40 PM Thread Starter
Fiend
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 312
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
cel p0440 x2, p0446.. wat do i do?

evaporation emission control system malfuntion p0440 x2
evaporation control system vent control circuit malfuntion p0446

Last edited by phucmang; 12-01-2009 at 09:25 PM.
phucmang is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 12-01-2009, 05:47 PM
Addict
 
Join Date: Sep 2008
Location: Highland, Ca
Posts: 2,076
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
           
check the evap purge solenoid to see if it is cracked or unplugged. it is located on the back of the intake manifold secured by a 10mm head bolt. it has two vacuum lines on it and one plug. it will throw this code if it is not working or if it is cracked. it becomes brittle due to its exposure to heat, and when a person changed the spark plugs or does anything else near that area, it is very easy to break. good luck

YOU DONT DRIVE A PIECE OF JUNK SO DONT FIX IT LIKE ONE.

IF YOUR NOT GONNA DO THE JOB RIGHT THE FIRST TIME, YOU SHOULDNT BE DOING IT AT ALL
RIALTO MIKE is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 12-01-2009, 09:10 PM Thread Starter
Fiend
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 312
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           


could this be it?? i found this weird tube that had no hose to it, what is it for??
i noticed when i cold started the car today i would hear a hissing leak noise when i move the wheel to the right or left but it was only there when car was warming up..

i couldnt find the solenoid any chance there is a pic of it? i didnt remove the engine covor though cause i didnt have 10mm on me.. gaon remove covor tomorrow n see if i can find anything

Last edited by phucmang; 12-01-2009 at 09:26 PM.
phucmang is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 12-02-2009, 05:50 PM
Addict
 
Join Date: Sep 2008
Location: Highland, Ca
Posts: 2,076
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
           
those are there for nothing at all. alot of boosted guys use them to run boost sensors afross the front of the engine, but if you look at the other side of the engine, there is the other end of that very same pipe. you need to remobe the engine cover to finde what i was saying before. its very easy and you cant miss it. its lime green

YOU DONT DRIVE A PIECE OF JUNK SO DONT FIX IT LIKE ONE.

IF YOUR NOT GONNA DO THE JOB RIGHT THE FIRST TIME, YOU SHOULDNT BE DOING IT AT ALL
RIALTO MIKE is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 12-07-2009, 04:55 AM Thread Starter
Fiend
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 312
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           
hmm thats weird, something is connected to the other hose on the oposite side wtf???
phucmang is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 12-07-2009, 12:59 PM
Frequenter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Hemet, CA
Posts: 173
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
           
lol I threw this same pair of codes yesterday afternoon... as soon as I saw "evap" in the decription of the codes, I stopped worrying, used my scanner to clear the codes, and drove on my merry way. Evap crap is a stupid annoyance. I'll worry about it more if it keeps throwing the code, but I drove last night all the way to San Diego and back (like a three hour round trip) and no more codes.

-J. Arro
2002 Lexus IS300, Graphite Grey Pearl
Arro is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 12-09-2009, 02:27 PM Thread Starter
Fiend
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 312
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
           

ok i think i might of found the leak, if you look at the PCV valve that is blue it looks like it leaked oil around that spot befor but i cleaned most of it off.. i wiggled the PCV valve and it seems to be loose but i cant pull it out, i can wiggle it a good amount though.. do you think it could be this that is throwing the codes?


i also found another possible leak, if you look at this picture and look at that tube, the one on the opposite side is connected to a hose.. i am not sure if it is suposed to be connected to a hose or not but that hose is realy loose and i could easily pull it off. could this be what is throwing the codes??

i did find that solinoid thingy, is it a small black box in between 2 hoses? well i looked at all the hoses back there and i couldnt find any loose hoses or cracks but i didnt actualy realy get a look of where the hoses connected to cause the hood was in the way
phucmang is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 10-09-2015, 10:06 PM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
 
I feel your pain lol these P0440-441-446- kiss my bass �� I have replaced my gas cap and the evap solenoid thing in the trunk and still its throwing these codes, oh yeah and if you do take the time to replace the whatever valve in the canister in the trunk you will have to remove about 8 nuts from underneath the trunk area well don't replace the 3 that are a pain to remove lol oh yeah and get ready to lay in the trunk to work on the evap system bc it only raises up 5 inches of clearance to do the job and use pliers and gently bend it until the mounting bracket breaks and then zip tie it tightly and secure. Anywho I guess I'll try what y'all are suggesting here and see what that does.
Robertkane8490 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Lexus IS Forum > Lexus IS > Basic Help & Repair

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Lexus IS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. If your address is invalid, you will likely lose access to the site.

Email Address:
OR

Log-in











Current users viewing this Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
another check engine light FML! p0446 p0440 p0441 jesus954 IS300 Owner's Forum 14 05-11-2015 01:57 PM
CEL P0440 & P0442 + Pics Inside bustarice General Discussion 14 06-22-2010 06:59 PM
CEL!!! Autozone codes P0171, P0174, P0440, P0446 YungPlaya1 Basic Help & Repair 11 11-10-2007 05:12 PM
CEL Codes P0440 and P0446 m4ha7m4 Basic Help & Repair 7 09-26-2006 03:50 PM
CEL code P0440 - Evap Control System Malfunction-how to fix? rlee Go Fast Stuff 4 06-29-2004 06:56 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome